Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 ½ szk. mąki
- 1 kostka margaryny
- ¾ szk. cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Zrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie blachy. Jedną blachę upiec, a na drugą wyłożyć dżem ananasowy lub brzoskwiniowy, posypać bakaliami (rodzynki, orzechy). Białka ubić z cukrem ¾ szklanki. Na koniec dodać 1 łyżkę kartoflanki. Wyłożyć na bakalie i upiec.
Masa budyniowa:
- ½ l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- cukier ok. ½ szklanki
- Ugotować budyń i ostudzić
1 Kasię ukręcić z wystudzonym budyniem. Na upieczony pierwszy placek wyłożyć masę budyniową, a na to drugi placek z bakaliami. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą.