Miodownik

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki sody

Polewa orzechowa:

  • 20 dag orzechów grubo posiekanych
  • 10 dag cukru
  • 13 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • budyń waniliowy
  • 1 masło
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • powidła

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodajemy sodę, margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, jaja oraz wlewamy miód roztopiony w ciepłym mleku, zarabiamy ciasto, które dzielimy na 3 części. 2 części ciasta pieczemy (każdą oddzielnie) na złoty kolor w temperaturze około 190oC.
  2. Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu na złoty kolor (bardzo krótko). Gorącą polewę wylewamy na 3 część surowego ciasta i pieczemy w temperaturze 180oC.
  3. Gotujemy budyń z cukrem. Ucieramy mikserem masło do białości i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
  4. Układamy kolejno: ciasto – powidła – masa – ciasto – powidła – masa – ciasto z orzechami.