Rozczyn:
- niewielka ilość surowego ciasta z poprzedniego pieczenia
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
Te trzy składniki rozmieszać w dużej misce lub garnku i zostawić przykryte ściereczką na 6-12 godzin.
Po tym czasie dodać:
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich
- 3 łyżeczki soli
- 1 litr ciepłej wody
- 3 dag drożdży (rozpuścić w wodzie)
- 1 kg mąki pszennej (razowej)
Przygotowanie:
Wszystkie produkty wymieszać mikserem lub kopystką i zostawić przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia.
Z gotowego wyrośniętego ciasta odłożyć trochę na rozczyn.
Przygotować dwie foremki do pieczenia, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200oC. Po godzinie pieczenia posmarować wierzch ciasta wodą, aby skórka była chrupiąca i piec jeszcze 15 minut (czyli razem piec 1 godz. 15 minut).
Po upieczeniu natychmiast wyjąć chleb z foremek. Kroić dopiero po wystygnięciu, bo zrobi się glina.
Rozczyn do następnego pieczenia można przechowywać w lodówce przez maksimum 2 tygodnie.