Chleb żytni

Zakwas wyjąć z lodówki na około 1 godzinę lub wcześniej przed rozpoczęciem przygotowywania chleba.

  • 0,75 kg mąki żytniej typ 2000
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,25 szklanki siemienia lnianego
  • 0,25 szklanki pestek dyni
  • 0,25 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 litra ciepłej wody

Suche składniki wymieszać, dodać zakwas i wodę.

Odłożyć 3/4 słoika na zakwas do następnego wypieku. Zakwas przechowywać w lodówce.

Wyrobione ciasto przełożyć do foremki i odstawić na minimum 8h w ciepłe miejsce.

Piec w temperaturze 215oC przez 1,5h.

Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić by odparował.