Składniki:
- 150 g maki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu
- 60 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 oC. Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne, a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 oC. Piec przez około 90-100 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.