Kaufland
Składniki:
- 4 kromki czerstwego razowego chleba
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 łyżki masła
- 500g młodych strączków groszku cukrowego
- 1,2l bulionu warzywnego
- 4-5 gałązek świeżej mięty
- 4-5 łyżek śmietany kremówki
- sok z cytryny
- cukier, sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę, rozsypać na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC i upiec rumiane grzanki przez około 5-6 minut.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć cebulę i podsmażyć na szklisto. Wsypać strączki groszku. Zalać gorącym bulionem warzywnym. Dodać gałązki mięty i zagotować. po 3 minutach wyjąć kilka strączków groszku cukrowego i odłożyć do dekoracji. Zupę gotować jeszcze 10-12 minut, aż zielony groszek będzie miękki.
Zupę odstawić z ognia, lekko ostudzić i zmiksować na piure. Ponownie postawić na ogniu. Dodać śmietanę (kremówkę albo specjalną śmietanę do zup, która się nie będzie warzyła podczas gotowania). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i ewentualnie solą oraz białym pieprzem. Zupę mocno podgrzać, wlać do ogrzanych talerzy. Udekorować strączkami groszku cukrowego i świeżymi listkami mięty. Do każdej porcji włożyć dodatkowo łyżkę grzanek z razowego chleba.