Krem z groszku cukrowego

Kaufland

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego razowego chleba
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2 łyżki masła
  • 500g młodych strączków groszku cukrowego
  • 1,2l bulionu warzywnego
  • 4-5 gałązek świeżej mięty
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • cukier, sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę, rozsypać na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC i upiec rumiane grzanki przez około 5-6 minut.

Cebulę obrać, opłukać, posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć cebulę i podsmażyć na szklisto. Wsypać strączki groszku. Zalać gorącym bulionem warzywnym. Dodać gałązki mięty i zagotować. po 3 minutach wyjąć kilka strączków groszku cukrowego i odłożyć do dekoracji. Zupę gotować jeszcze 10-12 minut, aż zielony groszek będzie miękki.

Zupę odstawić z ognia, lekko ostudzić i zmiksować na piure. Ponownie postawić na ogniu. Dodać śmietanę (kremówkę albo specjalną śmietanę do zup, która się nie będzie warzyła podczas gotowania). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i ewentualnie solą oraz białym pieprzem. Zupę mocno podgrzać, wlać do ogrzanych talerzy. Udekorować strączkami groszku cukrowego i świeżymi listkami mięty. Do każdej porcji włożyć dodatkowo łyżkę grzanek z razowego chleba.