Składniki:
Masa serowa
- 15 dag Kasi
- 80 dag sera tłustego
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
- 4 jajka
- 25 dag mąki (1,5 szklanki)
- 35 dag cukru
- 6,5 dag Kasi
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilka kropli aromatu migdałowego
- 4 łyżki mąki
Przygotowanie:
Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do tego dodawać po łyżce sera i ucierać. Na koniec dodać stopioną Kasię. Wszystko tak ucierać, aby powstała pulchna masa. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszać. Wypłukany, sparzony mak przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę z proszkiem, stopioną Kasię. Na koniec pianę z białek. Wymieszać to razem. Prostokątną foremkę wysmarować tłuszczem i wlewać na przemian łyżkę masy serowej i łyżkę masy makowej. Piec w piekarniku do 190 stopni Celsjusza 50 minut.
Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.