Składniki:
- 1 średniej wielkości melon,
- 1 średniej wielkości mango,
- 2 duże suszone papryczki chilli,
- 1 dl octu winnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego,
- 25 g siekanych migdałów,
- 200 g brązowego cukru,
- 100 g rodzynek,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Melon obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę.Obrane i pokrojone na plasterki mango i melon posypać solą.Czosnek, imbir i papryczki chilli zgnieść na jednolitą masę z niewielką ilością octu. Plasterki mango i melon wrzucić do wrzącego octu z cukrem, gotować na małym ogniu 5 min. Dodać pozostałe składniki, osolić do smaku, gotować 15 min., mieszając często drewnianą łyżką. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.