Jabłecznik z kokosem

Biszkopt upiec z 4 – 5 jajek

1 l musu jabłkowego

1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w 1 szklance wody). Gdy wystygnie wymieszać z musem i wyłożyć na biszkopt.

Krem

  • 2 ½ szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła roślinnego
  • spirytus 2 – 3 łyżki

Wykonanie

W ½ szklanki mleka rozprowadzić mąkę i żółtko. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać w gotujące mleko rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Ostudzić.

Do rozkręconego masła dodać wystudzony budyń. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jabłka.

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

Cukier razem z masłem rozpuścić na patelni. Dodać1 paczkę wiórek kokosowych i zrumienić na złoty kolor. Przestudzić i posypać na krem.