Gruszki w czekoladzie

Składniki:

  • 4 duże gruszki,
  • 1 filiżanka białego wina,
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • cukier puder,
  • 1 filiżanka octu gruszkowego (200 ml),
  • 200 g deserowej kuwertury czekoladowej,
  • lody waniliowe,
  • 1 filiżanka ubitej kremówki,
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Gruszki obrać nie usuwając ogonka. Specjalnym przyrządem usunąć gniazdo nasienne. Białe wino połączyć w rondlu z sokiem cytrynowym dodając laskę cynamonu, goździki oraz cukier puder, dosłodzić.Gruszki ustawić w rondlu. Ogrzewać na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wyjąć, dobrze osączyć i skropić octem gruszkowym. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia zanurzyć gruszki w stopionej kuwerturze. Osuszyć, przenieść na spodeczek wraz z lodami i przybrać bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.