Składniki:
- 4 duże gruszki,
- 1 filiżanka białego wina,
- sok z 1 cytryny
- 1 laska cynamonu,
- kilka goździków,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- cukier puder,
- 1 filiżanka octu gruszkowego (200 ml),
- 200 g deserowej kuwertury czekoladowej,
- lody waniliowe,
- 1 filiżanka ubitej kremówki,
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Gruszki obrać nie usuwając ogonka. Specjalnym przyrządem usunąć gniazdo nasienne. Białe wino połączyć w rondlu z sokiem cytrynowym dodając laskę cynamonu, goździki oraz cukier puder, dosłodzić.Gruszki ustawić w rondlu. Ogrzewać na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wyjąć, dobrze osączyć i skropić octem gruszkowym. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia zanurzyć gruszki w stopionej kuwerturze. Osuszyć, przenieść na spodeczek wraz z lodami i przybrać bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.