Żeberka w imbirowym sosie

Kaufland

Składniki:

  • 800g żeberek wieprzowych
  • liść laurowy
  • 1 duża cebula
  • 2 winne jabłka
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • curry, chili
  • sok z dużej pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • jasny sos sojowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na porcje, włożyć do osolonego wrzątku z liściem laurowym, ugotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę, jabłko oraz imbir obrać, posiekać i zeszklić na oleju, posypać cukrem, chili, pieprzem i curry. Wymieszać i smażyć przez minutę, wlać szklankę wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 8-10 minut. Zmiksować z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Doprawić sosem sojowym. Do sosu włożyć osączone żeberka, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.