Żeberka musztardowe

Kaufland

Składniki:

  • 800g żeberek wieprzowych
  • 4-5 łyżek musztardy z ziarnami gorczycy
  • po 2 łyżki sosu sojowego, octu winnego, płynnego miodu, wódki i oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z dwiema kostkami. Marynata: wymieszać musztardę z sosem sojowym, octem winnym, olejem, miodem i wódką. Do marynaty dodać mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Żeberka posmarować marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. W czasie marynowania żeberka obrócić, aby równomiernie pokryły się marynatą. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć zamarynowane żeberka i usmażyć z obu stron na brązowo. Dolać bulion, posiekaną cebulę, pokrojona w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Wlać resztę marynaty i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 30 minut. Posypać natką pietruszki.