Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym

Składniki:

  • 2,5kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 200g cebuli
  • 2kg  ziemniaków
  • ½ szklanki piwa
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżki zagęstnika do sosów
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Mięso opłukać, starannie osuszyć. Ostrym nożem odciąć stempel.
Skórę ponacinać w romby. Natrzeć solą. Ułożyć w wysmarowanej olejem blasze skórą do spodu. Zalać szklanką gorącej wody. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 ۫C.
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać. Przekroić na pół. Pieczeń obrócić, podlać piwem. Obłożyć warzywami, dodać cynamon i gorczyce. Piec godzinę, podlewając wytworzonym sosem.
Warzywa wyjąć. Sos zlać, przecedzić. Wymieszać ze szklanką gorącej wody i zagęstnikiem. Zagotować. Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i warzywami.