Kotlety wieprzowe o słodko-kwaśnym smaku

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny od szynki
  • 3 połówki brzoskwiń (z puszki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Po szczypcie ziela angielskiego i imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka mąki
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki twarożku
  • Pół pęczka natki

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry. Lekko zbić, posypać solą i pieprzem. Obtoczyć  mące i przyrumienić na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem. Zdjąć z patelni. Odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wsypać cukier. Mieszając, przyrumienić. Rozprowadzić 2-3 łyżkami zalewy z brzoskwiń. Dodać sok z cytryny i przyprawy. Zagotować. Do sosu włożyć kotlety i dusić 10 minut. Twarożek utrzeć z odrobiną pieprzu i soli. Na każdym steku położyć po plasterku brzoskwini i porcji twarożku. Posypać posiekaną natką.