Kaufland
Składniki:
- 800 g podudzi z kurcząt
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, słodka i ostra mielona papryka
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 1 papryka
- 1 papryczka chili
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- pół szklanki soku pomidorowego
- pieprz kajeński
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Udka kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć, skórę kilkakrotnie naciąć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę i chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i usmażyć na szklisto. Dodać imbir, paprykę i chili. Smażyć razem 2-3 min mieszając. Włożyć pomidory, wlać sok pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować przez około 10 minut, aż większość płynu odparuje. Doprawić do smaku solą pieprzem kajeńskim. Do sosu włożyć udka. Wymieszać tak, aby były przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać a jeżeli sos nadmiernie zgęstnieje, dolać nieco wody. Posypać posiekaną zieleniną i podawać z dodatkiem ryżu.