Składniki:
-
1.5 kg udek kurczaka
-
6 łyżek miodu
-
6 łyżek keczupu
-
Łyżka startego imbiru
-
Łyżka sosu sojowego
-
Strąk chili
-
Ząbek czosnku
-
4 dymki
-
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Udka opłukać, osączyć. Chili umyć, usunąć pestki, drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dymkę obrać, drobno pokroić. Miód wymieszać z keczupem, imbirem i sosem sojowym. Dodać chili, czosnek i dymkę. Sosem zalać udka. Zostawić pod przykryciem w lodówce na noc.
Olejem wysmarować blachę. Ułożyć na niej osączone z zalewy udka. Piec 35 minut w rozgrzanym do 200 stopni C w piekarniku.