Udka kurczaka z chili i miodem

Składniki:

  • 1.5 kg udek kurczaka
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek keczupu
  • Łyżka startego imbiru
  • Łyżka sosu sojowego
  • Strąk chili
  • Ząbek czosnku
  • 4 dymki
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Udka opłukać, osączyć. Chili umyć, usunąć pestki, drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dymkę obrać, drobno pokroić. Miód wymieszać z keczupem, imbirem i sosem sojowym. Dodać chili, czosnek i dymkę. Sosem zalać udka. Zostawić pod przykryciem w lodówce na noc.

Olejem wysmarować blachę. Ułożyć na niej osączone z zalewy udka. Piec 35 minut w rozgrzanym do 200 stopni C w piekarniku.