Szaszłyki drobiowe z ziołami

Składniki na 4 porcje:

  • ¾ filetów z kurczaka
  • Filiżanka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka suszonego rozmarynu lub 3 gałązki świeżego
  • 100g białego wytrawnego wina
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić w kostkę o boku 2 cm. Do oliwy z oliwek dodać pokrojony w plasterki czosnek, zioła oraz wino. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i zanurzyć w marynacie na 12-24 godziny. Po wyjęciu z marynaty nadziewać po 4-5 kawałków kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grillować lub smażyć. Propozycja podania: podawać na sałacie lodowej z sosem majonezowym oprószonym startym żółtym serem.