Skrzydełka pieczone w miodzie z orzechami

Składniki na 8 porcji:

  • 1,2 kg skrzydełek kurcząt
  • 100 g masła
  • 5-6 łyżek miodu gryczanego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do grzanego wina
  • 5-6 łyżek pikantnego keczupu
  • 2-3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżeczki soku sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • tymianek

Przygotowanie: 

Skrzydełka umyć, oczyścić, osuszyć, odciąć końcówki, ułożyć w płaskich szklanym lub porcelanowym naczyniu. Przygotować marynatę. W małym rondelku stopić masło. Dodać miód, olej, przyprawę korzenna, keczup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę podgrzać na małym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Skrzydełka polać ciepła marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania skrzydełka kilkakrotnie obrócić, by się równomiernie zamarynowały. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka, skropić marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec na rumiano przez około 20-30 minut. W trakcie pieczenia skrzydełek często skrapiać najpierw marynatą, a potem sosem do pieczenia. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić, by zrumieniły się z obu stron. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami włoskimi i tymiankiem. Podawać z grzankami.