Składniki:
- 700g piersi z indyka
- Duży pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- Marynowany pieprz w ziarnach
- Biały pieprz (mielony)
- Sól
Sos:
- 500g pomidorów
- Cebula
- Mały seler
- Jabłko
- Musztarda
- Sól
- Marynowany zielony pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bazylię opłukać, osączyć i drobno posiekać, a następnie zmiksować z dodatkiem czosnku, startego sera i 2 łyżek oleju. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Mięso lekko pobić tłuczkiem, formując je w dość cienki prostokąt. Oprószyć z obu stron solą. Na płat mięsa nałożyć bazylikową pastę. Rozsmarować ją starannie równa warstwa po całej powierzchni.
Mięso zwinąć, obwiązać ze wszystkich stron bawełnianą nicią ( przekładając luźno nici jak przy obwiązywaniu paczki). Zawinąć w wysmarowaną olejem folię i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Posiekaną cebulę podsmażyć na reszcie oleju. Dodać pokrojone w kawałki pomidory, starty seler i jabłko. Posolić i dusić 20 minut. Przetrzeć i doprawić musztardą i zielonym pieprzem. Podawać z pokrojoną w plastry roladą.