Kurczę smażone w głębokim tłuszczu

Składniki:

  • niezbyt duży kurczak
  • 5-6 łyżeczek mąki
  • 2 kostki planty
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka starannie opłukać, a następnie osuszyć i pokroić na części. Mięso lekko zbić. Oprószyć pieprzem i solą. Jajka lekko roztrzepać z odrobiną wody lub mleka. Każdy kawałek mięsa oprószyć najpierw z każdej strony mąką, następnie zanurzać w jajkach, a na końcu obtoczyć w bułce tartej. Olej mocno rozgrzać we frytkownicy lub głębokim garnku. Smażyć w nim ze wszystkich stron mięso na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu mięso nakłuć drewnianą szpilką lub widelcem. Jeśli z mięsa wypłynie przezroczysty płyn, to znaczy że kurczak jest gotowy.