Kurczak z melisą i limonką

Kaufland

Składniki:

  • 600g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 kolorowe papryki
  • 2-3 dymki
  • 1 młoda cukinia
  • 100g pieczarek
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek białego wermutu
  • 5-6 gałązek melisy
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 1łyżka mąki
  • plasterki limonki

Przygotowanie:

Umyte, osączone mięso pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, a dymkę posiekać. Oczyszczone pieczarki i cukinię pokroić w plasterki. Mięso obsmażyć na rumiano na rozgrzanej w rondlu oliwie. Dodać warzywa i pieczarki. Smażyć razem, mieszając przez 5-6 minut. Wlać bulion i wermut. Dodać posiekaną melisę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Na koniec wlać wymieszaną z mąką śmietanę. Potrawę wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Udekorować plasterkami limonki i podawać z makaronem lub ryżem.