Kaufland
Składniki:
- 600g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 kolorowe papryki
- 2-3 dymki
- 1 młoda cukinia
- 100g pieczarek
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 kieliszek białego wermutu
- 5-6 gałązek melisy
- pół szklanki śmietany 12%
- 1łyżka mąki
- plasterki limonki
Przygotowanie:
Umyte, osączone mięso pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, a dymkę posiekać. Oczyszczone pieczarki i cukinię pokroić w plasterki. Mięso obsmażyć na rumiano na rozgrzanej w rondlu oliwie. Dodać warzywa i pieczarki. Smażyć razem, mieszając przez 5-6 minut. Wlać bulion i wermut. Dodać posiekaną melisę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Na koniec wlać wymieszaną z mąką śmietanę. Potrawę wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Udekorować plasterkami limonki i podawać z makaronem lub ryżem.