Składniki:
- 400 g piersi z drobiu
- 2 strąki zielonej papryki
- białko
- łyżka mąki kukurydzianej
- 3 dymki
- marchewka
- ½ szklanki ananasa z puszki
- Sos sojowy
- 2 łyżki czystej wódki
- olej
- Po szczypcie cukru, cynamonu, imbiru i kurkumy
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w drobne kawałki. Skropić sosem sojowym i wódką. Posypać cynamonem, imbirem kurkumą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki. Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w „słomkę”. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić ukośnie w krążki.
Białko lekko zmiksować, wymieszać z mąką. W cieście maczać mięso, warzywa i kolejno smażyć. Dodać ananasa. Podgrzać. Doprawić sosem sojowym, cukrem i ewentualnie solą.