Kurczę z ananasem

Składniki:

  • 400 g piersi z drobiu
  • 2 strąki zielonej papryki
  • białko
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 dymki
  • marchewka
  • ½ szklanki ananasa z puszki
  • Sos sojowy
  • 2 łyżki czystej wódki
  • olej
  • Po szczypcie cukru, cynamonu, imbiru i kurkumy

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w drobne kawałki. Skropić sosem sojowym i wódką. Posypać cynamonem, imbirem kurkumą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki. Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w „słomkę”. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić ukośnie w krążki.
Białko lekko zmiksować, wymieszać z mąką. W cieście maczać mięso, warzywa i kolejno smażyć. Dodać ananasa. Podgrzać. Doprawić sosem sojowym, cukrem i ewentualnie solą.