Składniki:
-
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
3 kolorowe papryki
-
2 cebule
-
2-3 ząbki czosnku
-
5 dag ostrego parmezanu
-
Około 1/3 szklanki soku pomidorowego
-
Sok z cytryny
-
2-3 łyżki soku sojowego
-
4 łyżki oliwy ziołowej
-
Zioła prowansalskie
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie:
Filety drobnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć w każdym głęboką kieszeń. Sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i natrzeć filety w środku i na zewnątrz. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić na paski. Do środka filetów włożyć po kilka pasków papryki, posypując je parmezanem. Otwory spiąć wykałaczkami. Resztę papryki pokroić w kostkę. Cebulę i resztę czosnku obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć filety w cebuli z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykęi doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością soku pomidorowego i dusić mniej więcej 30 min . Podawać z makaronem.