Drobiowe curry

Składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • Brokuł
  • 5-6 ziemniaków
  • Marchew
  • Papryka
  • 2 cebule
  • Szklanka śmietany 12-proc
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • Kawałek imbiru (3-4 cm)
  • Łyżka łagodnego curry
  • 4 łyżki oleju
  • Sok z cytryny
  • Kolendra
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Warzywa w zależności od rodzaju umyć, obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w cząstki. Paprykę i marchew pokroić w zapałkę. Brokuł podzielić na różyczki. Cebul i czosnek posikać. Pieczarki pokroić w plasterki. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć curry. Imbir obrać, zetrzeć. W rondlu rozgrzać olej. Włożyć cebulę z czosnkiem, imbir i kawałki kurczaka. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Wlać śmietanę, doprawić curry, solą oraz pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Posypać posiekaną kolendrą.