Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- Brokuł
- 5-6 ziemniaków
- Marchew
- Papryka
- 2 cebule
- Szklanka śmietany 12-proc
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- Kawałek imbiru (3-4 cm)
- Łyżka łagodnego curry
- 4 łyżki oleju
- Sok z cytryny
- Kolendra
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Warzywa w zależności od rodzaju umyć, obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w cząstki. Paprykę i marchew pokroić w zapałkę. Brokuł podzielić na różyczki. Cebul i czosnek posikać. Pieczarki pokroić w plasterki. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć curry. Imbir obrać, zetrzeć. W rondlu rozgrzać olej. Włożyć cebulę z czosnkiem, imbir i kawałki kurczaka. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Wlać śmietanę, doprawić curry, solą oraz pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Posypać posiekaną kolendrą.