Dorsz korzenny

Składniki:

  • 1 kg dorsza lub mintaja,
  • po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 utłuczone goździki,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier do smaku,
  • 5 ząbków czosnku olej lub oliwa

Przygotowanie:

Jeżeli ryba jest mrożona, rozmrozić, osączyć. Oczyścić, ewentualnie sprawić i umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny, a także z miodem lub cukrem w niewielkich ilościach i przyprawami. Natrzeć nią rybę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. W brytfannie rozgrzać trochę oleju lub oliwy, włożyć rybę, przykryć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.