Kaufland
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów (500g)
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 18%
- 200g mąki
- 50g szynki
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki sklarowanego masła
Dressing:
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szalotka
- 2 łyżki kaparów
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 3-4 łyżki soku pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na ciasto naleśnikowe zmiksować jajka, mleko, śmietankę, i dosypywać porcjami przesianą mąkę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekaną bazylię. Ciasto odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować dressing. Oczyszczoną z pestek paprykę drobno posiekać razem ze szczypiorkiem, szalotką i kaparami. Wymieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, obrać do 1/3 wysokości. Włożyć do osolonego wrzątku ugotować al dente, osączyć, trzymać w cieple. Ciasto naleśnikowe zamieszać i wlewać łyżką wazową na natłuszczoną sklarowanym masłem rozgrzaną patelnie. Na małym ogniu usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. W gorące naleśniki zawinąć po kilka szparagów. Polać paprykowym dressingiem i podawać.