Spaghetti po neapolitańsku

Składniki:

  • 50 dag makaronu spaghetti,
  • 50 dag pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 10 dag sera tartego parmezanu,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 10 oliwek drylowanych (zielonych lub czarnych),
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ½ pęczka świeżej bazylii

Przygotowanie:

Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać boczek. Gdy boczek się zeszkli, dodać cebulę. Do zrumienionej cebuli i boczku dodać czosnek, podsmażać ok. 3 minuty.

Następnie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, wrzucić oliwki, podgrzewać ok. 10 minut, przyprawić solą i pieprzem.

Zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Wrzucić makaron, gotować ok. 2min krócej, niż podano na opakowaniu(będzie wtedy sprężysty).

Odcedzony makaron polać sosem, posypać tartym parmezanem i obłożyć listkami bazylii.