Naleśnikowe rożki z niespodzianką

Składniki:

  • 16 naleśników
  • 400g piersi z drobiu,
  • po 2duże marchewki i pietruszki,
  • mała cukinia,
  • 2 brokuły,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sok z cytryny,
  • olej

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i gałką muszkatołową. Skropić sokiem z cytryny. Posmarować olejem. Zawinąć w wysmarowaną olejem folię aluminiową. Piec 35 minut w 180C. Pokroić w wąskie paseczki.

Marchewkę i pietruszkę umyć, a następnie oskrobać i pokroić w paseczki. Cukinię umyć, poszatkować. Umyte brokuły podzielić na różyczki, końce głąbików odciąć.

Warzywa ugotować na parze. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki napełnić warzywami i mięsem. Zwinąć w trójkąty lub rulony, a na koniec posypać grubo posiekanym koperkiem.

Rada: Mięso w naleśnikach można zastąpić pokrojoną w wąskie paseczki wędliną, np. szynką, a w wersji dla jaroszy – żółtym serem.