Składniki:
- 16 naleśników,
- kilogram szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek śmietany,
- 150g sera feta,
- 4 pomidory,
- oregano (świeże lub suszone),
- sól,
- pieprz,
- sos beszamel (w proszku),
- masło do formy
Przygotowanie:
Szpinak przebrać, usunąć ogonki i zżółknięte liście. Wypłukać. Zalać osolonym wrzątkiem i mieszając, gotować 3-5 minut. Odcedzić. Doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać śmietanę i pokrojoną na kawałki fetę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Połowę sosu wymieszać ze szpinakiem.
Naleśniki napełnić szpinakowym nadzieniem i łożyć w kwadraty. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, przekładając kawałkami pomidorów. Polać resztę sosu. Zapiekać 15 minut w rozgrzanym do 180oC piekarniku.