Składniki:
- 3 jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka śmietanki
- szklanka wody mineralnej,
- 1 cukier waniliowy,
- sól,
- 300g twarogu,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- sok i skórka starta z cytryny,
- szklanka skondensowanego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego,
- 2 pomarańcze,
- listki melisy
Przygotowanie:
3 żółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietanką. Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, pianę z 3 białek, waniliowy cukier i łyżkę stopionego letniego masła.
Z ciasta usmażyć 8 grubszych naleśników.
Żółtka utrzeć cukrem pudrem i twarogiem. Doprawić sokiem i skórką z cytryny. Nadzieniem smarować naleśniki i układać w wysmarowanym resztą masła naczyniu.
Mleko zagotować ze szczyptą skórki startej ze sparzonej pomarańczy. Doprawić cukrem i likierem. Sosem polać naleśniki. Zapiekać 10 minut w 180C. Naleśniki podawać udekorowane cząstkami pomarańczy, skrawkami pomarańczowej skórki i listkami melisy.