Naleśniki w pomarańczowym sosie

Składniki:

  • 3 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka śmietanki
  • szklanka wody mineralnej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • sól,
  • 300g twarogu,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • sok i skórka starta z cytryny,
  • szklanka skondensowanego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 2 pomarańcze,
  • listki melisy

Przygotowanie:

3 żółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietanką. Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, pianę z 3 białek, waniliowy cukier i łyżkę stopionego letniego masła.

Z ciasta usmażyć 8 grubszych naleśników.

Żółtka utrzeć cukrem pudrem i twarogiem. Doprawić sokiem i skórką z cytryny. Nadzieniem smarować naleśniki i układać w wysmarowanym resztą masła naczyniu.

Mleko zagotować ze szczyptą skórki startej ze sparzonej pomarańczy. Doprawić cukrem i likierem. Sosem polać naleśniki. Zapiekać 10 minut w 180C. Naleśniki podawać udekorowane cząstkami pomarańczy, skrawkami pomarańczowej skórki i listkami melisy.