Kalafior w sosie curry

Składniki:

  • Duży kalafior,
  • 2 pomidory,
  • mała puszka zielonego groszku,
  • 250 g ryżu,
  • 200ml śmietanki,
  • łyżka octu winnego,
  • sos sojowy,
  • ½ łyżeczki curry,
  • ½ słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka

Przygotowanie:

-Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Gotować przez 5 minut w zakwaszonej octem winnym wodzie. Odcedzić.
-Kalafior przełożyć do rondla, zalać śmietanką wymieszaną z curry i sosem sojowym. Dusić około 20 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory oraz osączony groszek. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.
-Ryż ugotować na sypko. Lekko oprószyć papryką w proszku. Podawać razem z kalafiorem.