Składniki:
- 7-8 jabłek
- 0,5 szklanki cukry lub konfitur
- 2 łyżki stołowe ryżu
- Garść rodzynek
- Jajko
- 2 łyżki stołowe cukry pudru
- Kilka suszonych śliwek
Przygotowanie:
Ugotuj ryż, by był dość miekki, nawet lekko rozgotowany. Dokładnie umyj rodzynki, możesz je wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości rumu. Wymieszaj ryż z rodzynkami i przez chwilę podduś w niewielkiej ilości wody. Dodaj surowe jajko, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Duże jabłka najlepiej zielona twarda odmiana umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij wierzchy jabłek i usuń środki z gniazdami nasiennymi. W wydrążone owoce nałóż ryż z jajkiem i rodzynkami, przykryj odciętymi wierzchami. Wstaw jabłka do gorącego piekarnika i zapiekaj aż skóra zacznie się lekko marszczyć.
Przed podaniem posyp ciepłe jabłka cukrem pudrem oczywiście bez pestek. Zamiast ryżu z rodzynkami jabłka możesz napełnić dowolnymi konfiturami lub dżemem, najlepiej lekko wasowatym. Pieczone owoce podawaj na ciepło w charakterze podwieczorku lub jako deser.