Składniki:
- ok. 40 dkg fasolki drobnej,
- 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 2 średnie marchewki,
- 2 nieduże cebule,
- 1/2 pora,
- 1/2 łodygi selera naciowego,
- 1 laska kiełbasy,resztki mięs, szynek, boczków,
- 2 pieczarki,
- 2 małe ziemniaczki,
- 2 – 3 łyżki natki pietruszki,
- listek laurowy,
- sól, pieprz, curry do smaku
- kluski czipetke
Sposób przygotowania:
Fasolę zalać z listkiem laurowym i namoczyć przez noc. Następnego dnia odrobinę posolić i gotować na pół miękko.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki i wraz z pokrojoną łodygą selera dodać do fasolki.
Cebulę, pora drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wyjąć łyżką cedzakową i dodać do fasolki.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w ćwiarteczki kiełbasę, resztki mięs i boczek, następnie dodać do potrawy.
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w kostkę i również podsmażyć.
Całość zalać do przykrycia wszystkich składników wodą i dodać koncentrat pomidorowy.
Ziemniaki obrać, wyszorować, pokroić w kostkę i gotować na pół miękko w osobnym rondelku. Następnie razem z wodą w której się gotowały wlać do fasolki.
Zrobić kluski czipetke i dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżą bagietką.