Danie z Fasoli 2

Składniki:

  • ok. 40 dkg fasolki drobnej,
  • 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 nieduże cebule,
  • 1/2 pora,
  • 1/2 łodygi selera naciowego,
  • 1 laska kiełbasy,resztki mięs, szynek, boczków,
  • 2 pieczarki,
  • 2 małe ziemniaczki,
  • 2 – 3 łyżki natki pietruszki,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz, curry do smaku
  • kluski czipetke

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać z listkiem laurowym i namoczyć przez noc. Następnego dnia odrobinę posolić i gotować na pół miękko.

Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki i wraz z pokrojoną łodygą selera dodać do fasolki.

Cebulę, pora drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wyjąć łyżką cedzakową i dodać do fasolki.

Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w ćwiarteczki kiełbasę, resztki mięs i boczek, następnie dodać do potrawy.

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w kostkę i również podsmażyć.

Całość zalać do przykrycia wszystkich składników wodą i dodać koncentrat pomidorowy.

Ziemniaki obrać, wyszorować, pokroić w kostkę i gotować na pół miękko w osobnym rondelku. Następnie razem z wodą w której się gotowały wlać do fasolki.

Zrobić kluski czipetke i dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżą bagietką.