Składniki na 6 porcji:
- 1 cebula szalotka albo dymka
- 2-3 ząbki czosnki
- 1 ostra papryczka chili (dowolnie)
- 1 łyżka oliwy
- 1 opakowanie (400 g) mrożonego szpinaku grubo siekanego
- 5-6 łyżek śmietany 30%
- 200 g sera pleśniowego
- 100 g startego żółtego sera
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Pół opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Obraną cebulę, czosnek i oczyszczone z pestek chili posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mrożony szpinak i ogrzewać razem, aż odparuje płyn. Dodać pokruszony ser pleśniowy i starty ser żółty. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej ewentualnie szczyptą soli. Muszle włożyć do osolonego wrzątku, Ugotować al dente przez 6-8 minut. Odcedzić, przelać zimnawodą i osączyć. Napełnić przygotowanym nadzienie,. Ułożyć w wysmarowanym masłem i posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika o temp. 180oC i zapiekać 10 minut, aż ser się roztopi.