Conchiglioni ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji:

  • 1 cebula szalotka albo dymka
  • 2-3 ząbki czosnki
  • 1 ostra papryczka chili (dowolnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie (400 g) mrożonego szpinaku grubo siekanego
  • 5-6 łyżek śmietany 30%
  • 200 g sera pleśniowego
  • 100 g startego żółtego sera
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Pół opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Obraną cebulę, czosnek i oczyszczone z pestek chili posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mrożony szpinak i ogrzewać razem, aż odparuje płyn. Dodać pokruszony ser pleśniowy i starty ser żółty. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej ewentualnie szczyptą soli. Muszle włożyć do osolonego wrzątku, Ugotować al dente przez 6-8 minut. Odcedzić, przelać zimnawodą i osączyć. Napełnić przygotowanym nadzienie,. Ułożyć w wysmarowanym masłem i posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika o temp. 180oC i zapiekać 10 minut, aż ser się roztopi.