Składniki na 4 porcje:
- 400g spaghetti
- Pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego (albo kwaśnej śmietany)
- 2-3 łyżki keczupu
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- Sok z 1 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- Mielona papryka
- Sól, pieprz
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200g pomidorków czereśniowych
- 1 zielona papryka
- Zioła prowansalskie (bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie wymieszać jogurt z keczupem, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dodać tuńczyka z puszki wraz z zalewą i wymieszać.
Pomidory umyć, przekroić na połówki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na cienkie paseczki, sparzyć wrzątkiem z odcedzanego makaronu, osączyć.
Makaron włożyć do sosu, dodać paprykę i pomidory. Lekko wymieszać, posypać świeżymi ziołami.