Spaghetti z sosem tuńczykowym

Składniki na 4 porcje:

  • 400g spaghetti
  • Pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego (albo kwaśnej śmietany)
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Mielona papryka
  • Sól, pieprz
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200g pomidorków czereśniowych
  • 1 zielona papryka
  • Zioła prowansalskie (bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie wymieszać jogurt z keczupem, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dodać tuńczyka z puszki wraz z zalewą i wymieszać.

Pomidory umyć, przekroić na połówki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na cienkie paseczki, sparzyć wrzątkiem z odcedzanego makaronu, osączyć.

Makaron włożyć do sosu, dodać paprykę i pomidory. Lekko wymieszać, posypać świeżymi ziołami.