Neapolitańskie cannelloni

Składniki:

  • 100g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100g papryki
  • 100g surowej szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • 500g mielonej wołowiny
  • Bazylia, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni(250g)
  • 500g pomidorów
  • 100g żółtego sera

Przygotowanie:

Umyte pieczarki, obraną cebulę, paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojone składniki i mieszając podsmażyć. Dodać mielone mięso, smażyć odwracając kawałkami ścięte mięso na drugą stronę. Doprawić ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku i dusić pod przykryciem 10 mint. W tym czasie przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć 2 łyżkami mąki, zasmażyć na złoto i rozprowadzić zimnym mlekiem. Sos doprawić solą i pieprzem, mieszając zagotować.  Canelloni wrzucić do 3 l lekko osolonego wrzątku, obgotować 5 minut, wyjąć odsączyć, ostudzić i napełnić farszem. Pomidory umyć, pokroić na plasterki. Na dnie żaroodpornej formy rozłożyć warstwę pomidorów. Następnie ułożyć canelloni, przykryć pozostałymi pomidorami. Wierzch polać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 min w piekarniku o tem 200 C