Sałata z ziołami i indykiem

Kaufland

Składniki

  • 500g filetu z piersi indyka
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 sałata karbowana (lollo lub endywia)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki nasion pinii
  • 1 pęczek szczypiorku

Winegret włoski

  • 8-10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki grappy (lub wytrawnego wermutu)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do drobiu i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piec około 45 minut. Wyjąć, odwinąć z folii. Zatrzymać sos, który wyciekł podczas pieczenia. Mięso ostudzić, pokroić w plastry, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa. Sałatę oczyścić z zewnętrznych liści. Pozostałe liście opłukać, dokładnie osuszyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać z gałązek listki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Nasiona pinii uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski. Przyrządzić winegret. Oliwę połączyć z sosem z pieczenia mięsa, octem balsamicznym oraz alkoholem. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, lekko wymieszać i od razu podawać.