Sałatka szpinakowa z jajkami i chlebem tostowym

Kaufland

Składniki

  • 6 kromek czerstwego chleba tostowego
  • mielona papryka
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 g młodych listków szpinaku (albo mieszanych sałat)
  • 1 pęczek dymki
  • 4 pomidory
  • 4 jajka na twardo

Winegret czosnkowy:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka łagodnej musztardy (np. miodowej)
  • sok z dużej cytryny
  • 8-10 łyżek oliwy
  • suszone zioła prowansalskie
  • mielona papryka

Przygotowanie

Przyrządzić sos winegret: oczyszczony czosnek rozetrzeć z dużą szczyptą soli. Połączyć z musztardą, sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Kromki chleba pokroić na 4 kwadraty, a te następnie na trójkąty. Ułożyć na blasze, posypać mielona papryką i startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piec na rumiano, aż ser się roztopi. Oczyszczone młode listki szpinaku większe rozerwać na kawałki, a mniejsze pozostawić w całości. Oczyszczoną dymkę pokroić na cienkie talarki i rozdzielić na pierścienie. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Obrane jajka pokroić na plasterki. Składniki sałatki włożyć do miski, skropić sosem winegret, posypać grzankami, lekko wymieszać i od razu podawać.