Sałatka z kaszą i ziołami

Składniki:

  • 150 g grubej kaszy (np. pęczaku)
  • 4 pomidory
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • Po pół pęczka natki i mięty
  • Limonka
  • 4 łyżki oliwy
  • Ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków sałaty

 Przygotowanie:

Kaszę ugotować na sypko. Dymkę umyć i pokroić w grubą kostkę. Zielenine opłukać, drobno pokroić. Lionkę sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.
Warzywa wymieszać z kaszą. Olej wymieszać z obranym i przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Sosem polać kaszę i warzywa. Posypać zieleniną.
Sałatkę ułożyć na półmisku wyłożonym umytą i starannie osączoną sałatą. Udekorować plasterkami limonki.